VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Hoeveel betalen jouw pa en ma?

Geplaatst op: 16-08-2016, 15:47:52

Een steuntje in de rug van pa en ma is hard nodig sinds de studiefinanciering vorig jaar is afgeschaft. Maar hoeveel mag je verwachten van je ouders? En wat te doen als ze niet kunnen of willen bijdragen?

Het is om jaloers van te worden. Huisgenoten die zowel de kamerhuur als het collegegeld cadeau krijgen van hun ouders, terwijl jij alles zelf moet betalen.

Voor de meeste studenten zit een riante bijdrage van pa en ma er helaas niet in, blijkt uit het studentenonderzoek dat budgetvoorlichter Nibud vorig jaar uitvoerde. Ruim de helft van de ouders draagt 179 euro per maand bij. Uitwonende studenten ontvangen de hoogste bijdrage. Ook jonge studenten en universitair geschoolden ontvangen meer.

Aanvullende beurs

Maar liefst 43 procent van de studenten ontvangt helemaal geen bijdrage, omdat de ouders onvoldoende verdienen of omdat ze dwarsliggen. Voor hen is er de aanvullende beurs. Een uitkomst voor wie anders niet zou kunnen studeren. Als zij binnen tien jaar hun diploma behalen, hoeven ze niet terug te betalen. "Helaas zijn nog te weinig studenten op de hoogte van de mogelijkheden van de aanvullende beurs”, weet Julia Verheul van studentenvakbond LSVb. Slechts 33 procent ontvangt deze beurs, blijkt uit het Nibud-onderzoek.

Studenten van wie de ouders niet willen meewerken, kunnen contact opnemen met de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Deze organisatie kan namens jou het inkomen van je ouders achterhalen en berekenen hoeveel aanvullende beurs je krijgt. Of ze laten dit inkomen buiten beschouwing als je bijvoorbeeld een conflict hebt met je ouders.

Goed om te weten: zolang je studeert en nog geen 21 jaar bent, zijn je ouders verplicht om bij te dragen in je levensonderhoud. Ze hoeven dat niet te doen met geld. Ze kunnen bijvoorbeeld ook voor eten of onderdak zorgen.

Begroting

"Ga daarom met je ouders voor aanvang van het studiejaar rondom de tafel zitten om te overleggen hoe jullie de studie gaan bekostigen”, adviseert Gabriëlla Bettonville van het Nibud. "Zet op een rij wat de verdiensten zijn uit een bijbaan, de ouderbijdrage en DUO-lening en reken uit of dit voldoende is om rond te komen.”

Een goede tool hiervoor is de Handreiking Student en Financiën van het Nibud waarin naast veel nuttige tips een begrotingsformulier staat dat je samen kunt invullen. Handig, want uitwonende studenten schatten hun maandelijkse uitgaven met 200 euro te laag in.

Een van de belangrijkste adviezen is om zelf de rekeningen te betalen en de zorg- en huurtoeslag aan te vragen. "Op die manier leer je het beste om keuzes te maken en te plannen waaraan je geld wilt uitgeven”, aldus Bettonville.

Maximaal lenen

Kom je desondanks niet rond? Dan kun je dat beter niet opvangen door maximaal te lenen, zoals 1 op de 3 studenten doet. Zij kiezen hiervoor vanwege de lage rente of om te sparen voor bijvoorbeeld een koopwoning in de toekomst. Het Nibud waarschuwt ervoor dat je met hogere studieschuld juist minder hypotheek kunt krijgen. Ook kan zowel de rente van DUO stijgen (nu 0,01%) als het inkomen van de afgestudeerde, waardoor de aflossing per maand zal stijgen.

Vul het gat liever op met een goede bijbaan. Daarmee verdienden studenten gemiddeld 332 euro per maand. Sinds de invoering van het leenstelsel mogen studenten bovendien onbeperkt bijverdienen. Houd er wel rekening mee dat de huur- en zorgtoeslag door je bijverdiensten lager kan uitpakken.

Bron: www.dft.nl van 16 augustus 2016

Vorige pagina